Русия използва бойното поле на Украйна за опитна база на оръжия

В момента се извършват изпитания на нов морски дрон, твърдят военни анализатори

27.05.2024 | 09:11 Редактор: Беатрис Младжова
Русия използва бойното поле на Украйна за опитна база на оръжия

Бойното поле в Украйна е превърнато в опитна база на руския военнопромишлен комплекс, според руски военни анализатори. Те твърдят, че имат иновативни оръжия като например ракета (9M333), която може да разпознае топлинните "примамки", които изстрелват самолетите, за да се защитят от попадение.

В момента се извършват изпитания на нов морски дрон - "Одуванчик", който е в състояние да измине 200 км с товар от 600 кг. Скоростта на дрона е 45 възела. За сравнение, морските дронове на Украйна - Sea Baby и Magura, вече изминават близо 1000 км с около 1 тон товар. Наскоро морски дронове бяха част от атаката към най-голямото пристанище на Русия - Новоросийск в Черно море.

Русия тества и своя бронирана машина - "Титан", която е произведена изцяло с руски части, без западно оборудване, допълва още Институтът за изучаване на войната (ISW). Това е един от сериозните проблеми на санкционния режим на Запада - Русия все още намира начини за заобикаляне на ограниченията и да се снабди със стоки, необходими за производството на ракети и военни оборудване, включително и от САЩ и ЕС.

Русия произвежда три пъти повече и четири пъти по-евтино от снарядите, които Западът доставя за Украйна, сочи анализ на консултантската компания Bain & Company, цитиран от Sky News. Според данните Русия ще произведе 4,5 млн. артилерийски снаряди през 2024 година, макар че не е ясно каква част са ново производство, а каква - обновяване на резервите от съветско време.

В същото време САЩ и ЕС ще произведат 1,3 млн. снаряда, като цената на 155-мм снаряди е към $4000. Руските снаряди (152-мм) са с цена около $1000.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
"Поразвяването на военни цели извън територията на Украйна е също легитимна част от самозащитата."Поразяването на Партийния дом, Командния център във Варна и военните заводи може също да се окажат " легитимна част от самозащитата". А Главчо? Ухилил си се мазно, без да мислиш какви ги говориш пред началството. Партийните секретари в Партийния дом, също и в МС, стават легитимна цел на руските ракети. Мислиш ли, че Столтенберг ще ви спаси? Ама наистина ли си толкова .....заблуден, да кажем? Сигнализирай за неуместен коментар