Правителствена репресия срещу Airbnb, 700 000 жилища в Гърция са празни

Предлагането е ограничено

27.05.2024 | 07:56 Редактор: Толя Стоянова
Правителствена репресия срещу Airbnb, 700 000 жилища в Гърция са празни

Нови мерки за Airbnb се обмислят от гръцкото правителството за увеличаване на предлагането на жилища и намаляване на наемите, предлагайки изход за хиляди семейства, които търсят достъпни жилища под наем. Около 700 000 жилища са обявени за празни. Факторът, който ще определи диапазона от решения на правителството - ​​недостигът на жилища за дългосрочен наем.

Това ще са главно фискални споразумения, включително стимули за собствениците да предоставят домовете си за дългосрочно наемане, вместо да ги предлагат на платформи за краткосрочно наемане. Експлозивният растеж на експлоатацията на жилища чрез платформи, подобни на Airbnb, значително намали наличността на жилища за стабилно дългосрочно отдаване под наем и допринесе значително за увеличаването на наемите и покупните цени на жилищата, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Проблемът се усложнява от факта, че около 700 000 жилища са обявени за празни от техните собственици, което допълнително ограничава предлагането. Смята се, че ако 15-20% от тези жилища се предлагат под наем, въздействието ще бъде особено значително върху предлагането на жилища под наем и като цяло на пазара на имоти.

Особено критичен за набора от решения ще бъде образът, който ще се появи от тазгодишния туристически сезон, през който ще действа новата нормативна база, която влезе в сила през януари. През 2023 г. обаче има значително увеличение на облагаемите приходи от краткосрочни наеми на имоти, като декларираните в Регистъра наеми надхвърлят 720 млн. евро от 530 млн. евро през 2022 г.

Във връзка с влезлите в сила от 1 януари разпоредби се предвиждат:

Експлоатацията на три или повече имота ще се счита за стопанска дейност, в резултат на което тези, които получават доходи от краткосрочно отдаване под наем, ще плащат съответните осигурителни вноски, данък върху имота и ДДС от първия имот. Освен това минималният доход, който те ще трябва да декларират пред данъчната служба през 2025 г., ще се изчислява въз основа на предполагаемия доход на самостоятелно заетото лице.

Установяване на 0,5% такса за пребиваване за чуждестранни лица, независимо от броя на имотите. Установява се такса "устойчивост на климатичната криза" от 1,5 евро за дневно ползване и за стая или апартамент за периода от март до октомври, докато за месеците ноември до февруари таксата е определена на 0,50 евро. Ако имотите са еднофамилни къщи над 80 кв. м, таксата е 10 евро. Таксата се поема от обитателя, който е ползвал стаята или апартамента.

Затягане на санкциите за нерегистриране в Регистъра за краткосрочно отдаване под наем - по-специално се установява независима административна глоба на година, равна на 50% от брутния приход за данъчната година, през която е извършено нарушението, която не може да бъде по-малка от 5000 евро. При повторно неизпълнение на условията в рамките на една година от издаване на акта за налагане на глобата, глобата се увеличава в двоен размер на първоначално наложения размер. Неподаването или подаването на неточна Декларация за краткосрочно пребиваване подлежи на глоба, равна на двойния наем, както е посочено в дигиталната платформа. За просрочена декларация за краткосрочно пребиваване е предвидена самостоятелна административна глоба от 100 евро.

Краткосрочният лизинг се дефинира като отдаване под наем или пренаемане на имот за определен период от време, по-малък от 60 дни, и докато не се предоставят други услуги освен настаняването и предоставянето на спално бельо. Така ще бъде разрешено например наемането на имот за 100 или 150 дни в годината, при условие че всеки отделен наем не надвишава 60 дни.

Снимка: Pexels