Какво се случва с Airbnb, Booking и пътуванията през лятото

Потребителите продължават да показват, че са готови да отдадат приоритет на разходите за пътуване

04.08.2023 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
Какво се случва с Airbnb, Booking и пътуванията през лятото

Airbnb съобщи за по-бавен растеж в броя на резервираните нощувки, тъй като цените на жилищата за отсядане остават високи, предава Bloomberg. Хората са резервирали 115,1 млн. нощувки и преживявания в платформата за краткосрочни наеми през второто тримесечие, което е ръст с 11% спрямо година по-рано, но е най-бавният темп на нарастване след забавянето покрай пандемията. 

Анализатори прогнозираха 117,8 млн. нощувки. През настоящото тримесечие Airbnb очаква скромно нарастване на резервираните нощувки и преживявания заради продължаващата устойчивост на цените.

Приходите за третото тримесечие ще достигнат 3,3 млрд. долара до 3,4 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите за 3,2 млрд. долара, съобщи компанията в писмо до акционерите в четвъртък. Книжата ѝ поевтиняха с около 2% в следборсовата търговия след обявяването на резултатите.

Въпреки разочароващите резервации през второто тримесечие, потребителите продължават да показват, че са готови да отдадат приоритет на разходите за пътуване, особено за международни пътувания и посещения на градове. Airbnb съобщи, че резервациите нарастват през настоящото тримесечие, а през април са били с 10% над нивото година по-рано, както и с 15% през юни. Това се случва, въпреки че средните дневни цени са се повишили с 1% спрямо година по-рано до 166 долара. Сега те са с 42% над нивата през 2019 г.

Airbnb съобщи, че приходите ѝ са се повишили с 18% до 2,5 млрд. долара в трите месеца до 30 юни, надминавайки прогнозите на анализаторите за 2,4 млрд. долара. Коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценявания и амортизации се е повишила с 15% спрямо година по-рано до 819 млн. долара, много над прогнозите на анализаторите за 725,7 млн. долара. Упорито високите цени също са помогнали на Airbnb да запише най-доходоносното си второ тримесечие в историята. Нетната печалба е достигнала 650 млн. долара, ръст със 72 на сто спрямо година по-рано.

Приходи за второто тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, обяви и Booking Holding благодарение на силното търсене на пътувания въпреки по-високите цени на полетите и на местата за настаняване.

Компанията за онлайн резервации на пътувания съобщи, че приходите ѝ са се повишили с 27% до 5,46 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 5,17 млрд. долара. Общите брутни резервации за второто тримесечие, които включват всички пътнически услуги, резервирани от клиенти, но без отменените резервации, са се увеличили с 15% до 39,7 млрд. долара, което е над очакванията на анализаторите за 38,1 млрд. долара.

По-високите приходи на компанията са компенсирали с лекота повишените разходи за маркетинг и труд. Booking обяви коригирана печалба на акция от 37,62 долара, далеч над очакванията за 28,90 долара на акция. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay