Япония и Южна Корея наложиха поредица от санкции на Русия и КНДР

Москва и Пхенян отхвърлиха обвиненията за доставка на оръжия

24.05.2024 | 08:37 Редактор: Деси Николова
Япония и Южна Корея наложиха поредица от санкции на Русия и КНДР

Япония и Южна Корея наложиха поредица от санкции на лица, организации и кораби, свързани с предполагаемото снабдяване на оръжия към Русия от страна на Северна Корея, което е в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност към ООН, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи в Сеул съобщи, че са били наложени санкции срещу седем севернокорейски физически лица и два руски кораба във връзка с търговия с оръжия и други дейности между Пхенян и Москва.

"Руските кораби са превозвали голямо количество контейнери с военни доставки между Русия и Северна Корея, в явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявление на министерството.

САЩ и Южна Корея обвиниха Северна Корея, че прехвърля оръжия на Русия за войната ѝ в Украйна. Москва и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но миналата година обявиха, че задълбочават отношенията си във военната сфера.

Япония също обяви санкции срещу 11 организации и едно физическо лице, включително срещу руски групи, участвали  във военното сътрудничество в подкрепа на нахлуването на Русия в Украйна, предаде БТА.

"Снабдяването на Русия с оръжия от Северна Корея нарушава резолюции на ООН, които напълно забраняват трансфера на оръжия и свързани с тях материали до и от Северна Корея", каза главният секретар на министерския кабинет на Япония Йошимаса Хаяши на пресконференция.

Снимка: БГНЕС