Израел за признаването на палестинска държава: Това е награда за тероризма

Испания, Норвегия и Ирландия официално ще признаят Палестина на 28 май

22.05.2024 | 14:07 Редактор: Деси Николова

Нови разделителни линии за тежката ситуация в Газа. Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинската държава. Израел отвърна - това е "награда за тероризма" и отзова своите посланици от тези страни. Премиерът на Испания Педро Санчес се обърна със специално обръщение пред депутатите.

"Премиерът Нетаняху продължава да се преструва на глух, да бомбардира болници и училища и да наказва жени и деца с глад и студ. Не можем да позволим това. Ние сме длъжни да действаме. За Палестина, както за Украйна, без двойни стандарти", заяви Санчес.

Испания, Норвегия и Ирландия официално ще признаят Палестина на 28 май.

"Днес ние ясно заявяваме нашата недвусмислена подкрепа за равното право на сигурност, достойнство и самоопределение и за палестинския и израелския народ", каза външният министър на Ирландия Майкъл Мартин.

В отговор Израел отзовава своите дипломати в Ирландия и Норвегия за "спешни консултации". В социалната мрежа Х външният министър Израел Кац заяви, че този акт ще подхрани екстремизма и нестабилността в региона.

"Израел няма да приеме случващото се с мълчание", пише той. 

И въпреки острата съпротива на Израел, по-голямата част от света вече е признал Палестина като държава. България го прави през 1988 година.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
А Йордания е чия държава? Нали точно тя възникна като държава на палестинските араби? А тази псевдо новата ще чия? Това е адекватно на Косово. Сигнализирай за неуместен коментар