Жертви и опустошения след мощно торнадо в САЩ (+ВИДЕО)

Има и ранени

22.05.2024 | 13:23 Редактор: Вяра Димова

Торнадо премина над малък град в американския щат Айова, като местните власти съобщиха за убити и ранени. На кадри от Грийнфийлд се виждат тежки щети - къщи, превърнати в развалини, разпръснати навсякъде отломки и няколко преобърнати големи вятърни турбини.

"Това торнадо разруши голяма част от града", заяви сержант Алекс Динкла, говорител на щатския патрул на Айова. 

"Грийнфийлд е с население от около 2000 души, от които поне дузина са пострадали при връхлитането на торнадото", каза Динкла.

Тъй като местната болница също е понесла щети, е било необходимо ранените да бъдат транспортирани за лечение в близки градове. На кадри се виждат потрошени автомобили и сериозни щети на бензиностанция в Грийнфийлд - административния център на окръг Адеър, който, наред със съседния окръг Адамс, изглежда е пострадал най-тежко при преминаването на торнадо над Югозападна Айова.

"Най-малко един човек в Адамс е загинал в резултат на природното бедствие, каза съдебният лекар на окръга Лайза Браун, цитиран от "Труд".

Губернаторката на Айова Ким Рейнолдс обяви бедствено положение в 15 окръга, включително Адеър и Адамс, което ще позволи използването на щатски ресурси за справяне с последиците. Най-малко три вятърни турбини, високи около 100 метра, са се пречупили в Адеър, като една от тях се е запалила.

Снимка: архив, БГНЕС, кадри: X