Макрон обяви извънредно положение в Нова Каледония

Две поредни нощи на бунтове заради конституционна реформа

15.05.2024 | 15:53 Редактор: Деси Николова
Макрон обяви извънредно положение в Нова Каледония

Френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в тихоокеанската територия Нова Каледония след две поредни нощи на бунтове там заради конституционна реформа, предаде АФП. Макрон предупреди, че всяко бъдещо насилие ще бъде посрещнато от "непоколебим" отговор и призова за възобновяване на политическия диалог с цел прекратяване на безредиците, които отнеха три живота, съобщи Елисейският дворец.

Магазини бяха разграбени, а обществени сгради подпалени в изминалата нощ на насилие, информираха властите в столицата Нумеа. Демонстрациите с искане за независимост от Париж прераснаха в най-тежкото насилие във френския тихоокеански архипелаг от 1980 г. Въпреки тежковъоръжените сили за сигурност в Нумеа и налагането на вечерен час, бунтовете продължиха почти безпрепятствено. Заради влошената ситуация със сигурността Макрон отмени свое пътуване и свика кризисна среща с ключови министри.

В Нумеа органите на реда успяха да възстановят контрола над местния затвор, в който има около 50 души, които се опитали да избягат. Полицията е задържала над 130 души от понеделник. Международното летище остава затворено за пътнически полети. Повод за бунтовете е гласуването на долната камара в Париж в подкрепа на конституционна промяна, срещу която се обявяват от коренното население на Нова Каледония канаки. Реформата, която трябва да бъде одобрена на съвместно заседание от двете камари на френския парламент, ще даде право на глас на тези, които живеят в Нова Каледония поне от 10 години, информира БНР.

Сепаратистките сили заявяват, че това ще намали дела на вота на канаките, които са около 41% от населението и сериозна част от движението за независимост. Избирателните списъци в Нова Каледония не са обновявани от 1998 г., посочва АФП.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС