Ваксина може да намали емисиите на метан от селскостопанските животни

Препаратът все още е в ранен стадий на опити

10.05.2024 | 17:10 Редактор: Беатрис Младжова
Ваксина може да намали емисиите на метан от селскостопанските животни

Много изследвания посочват, че метанът, отделян от газовете при физиологичните процеси на крави, овце, кози и други селскостопански животни, нанася повече краткосрочни вреди на климата, отколкото всички леки автомобили в света. Стартъп от Бостън твърди, че новата му ваксина може да намали значително тези емисии, предаде Bloomberg.

Агробиотехнологичната компания ArkeaBio казва, че нейното лекарство е насочено срещу микроорганизми, произвеждащи метан, които живеят в слюнката и храносмилателните пътища на животните. Засега препаратът все още е в ранен стадий на опити и ще минат поне 2,5 години, преди да бъде пуснат на пазара.

Ако успее да издържи необходимите тестове, медикаментът ще бъде важна стъпка към справяне с едно от най-трудно решимите климатични предизвикателства в света: ограничаване на емисиите на метан от селското стопанство. По данни на Международната агенция по енергетика този отрасъл е най-големият източник на вредния за околната среда газ, генериран от човека, като изпреварва дори влиянието на изкопаемите горива и отпадъците.

Ваксината би могла да се разпространява по съществуващите канали за доставки в селското стопанство, а много селскостопански животни вече получават широк набор от лекарства за предотвратяване на респираторни и други заболявания.

Четете повече в investor.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels


1
1 rate up comment rate down comment 0
Еко био тъпотия
преди 1 седмица
???????????? Вие добре ли сте? Физиологичните процеси при кравите ви пречат? Сигнализирай за неуместен коментар