Израел е финалист на "Евровизия" на фона на пропалестинските протести в Малмьо

Демонстрациите не обезкуражиха певицата Еден Голан

10.05.2024 | 13:31 Редактор: Толя Стоянова

Пропалестински протести заляха улиците на шведския град Малмьо, където се провежда "Евровизия". Демонстрантите негодуваха заради участието на Израел в песенния конкурс. Това не обезкуражи израелската певица Еден Голан и тя дори се класира за финала.

Протестите са предизвикани от войната в Газа, където жертвите са десетки хиляди, а хуманитарната ситуация се определя като изключително тежка. Независимо от това, 20-годишната Еден Голан участва в програмата и песента ѝ "Ураган" получи достатъчно подкрепа от зрителите и журито, за да продължи към финала.

За да влязат в залата "Малмьо Арена", където се провежда конкурсът, зрителите преминават през детектори и щателни проверки на багажа. Организаторите от "Евровизия" отхвърлиха призивите Израел да бъде отстранен от конкурса, но настояха за промяна в част от текста на оригиналната песен, която се отнасяше до терористичното нападение на "Хамас" в Южен Израел миналия октомври.

След представянето на изпълнителите снощи към финалистите се присъединяват още участниците от Латвия, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Гърция, Естония, Швейцария, Грузия и Армения.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Тази година Украйна ли ще спечели , или Израел? Сигнализирай за неуместен коментар