Защо много германци бленуват да работят в съседна Швейцария?

Средно те печелят там 70% повече

10.05.2024 | 08:38 Редактор: Тодор Петров
Защо много германци бленуват да работят в съседна Швейцария?

Швейцария е сериозен конкурент на Германия - включително в трудното търсене на квалифицирани работници. Особено в граничния регион много германци избират да работят в Швейцария, където им се предлагат по-добри условия.

Швейцария е една от най-богатите и най-сигурните държави в целия свят. Много германци си мечтаят за живот в съседната страна - заради високите заплати, добрите условия на работа, стабилната икономика и голямото търсене на квалифицирани кадри.

Много германци от граничния регион пътуват до Швейцария, но продължават да живеят в Германия и така внасят пари в икономиката, обяснява ZDF. Средно те печелят там 70% повече. А броят на тези пътуващи работници е около 65 000.

За германката Стефани Брензел високият стандарт на живот не е проблем. Тя е медицинска сестра и работи в отделението за онкоболни в университетската болница в Базел, но пътува всеки ден от Шопфхайм в Германия.

Стефани печели повече на половин работен ден в Швейцария, отколкото на пълен в Германия. Това обаче не е най-голямата ѝ мотивация. Медицинската сестра разказва, че по-важното за нея е друго: че в швейцарската болница има повече време да общува с пациентите си. В Германия например пациентите просто се оставят сами по време на процедури по химиотерапия. Според Стефани това не е редно, а в Швейцария никога не би се случило. 

За търговците, които живеят в граничния район между Швейцария и Германия, близостта с богатата съседка, е благословия. Често туристите от Швейцария идват да пазаруват в Германия, предаде DW.

Снимка: БГНЕС