Русия драстично увеличи атаките, докато Украйна чака западната помощ

Доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната показва реалната картина

10.05.2024 | 08:18 Редактор: Тодор Петров
Русия драстично увеличи атаките, докато Украйна чака западната помощ

Русия значително увеличи броя на наземните атаки в Източна Украйна през последния месец. Това показва намерението на руското военно командване да консолидира успеха до пристигането на западна военна помощ за укрепване на способностите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Говорителят на украинската групировка "Хортица" Назар Волошин заяви, че броят на военните сблъсъци на изток се е увеличил значително от 84 на 8 май до 146 на 9 май. Според него по-голямата част от бойните действия са се водили в зоната на отговорност на неговата групировка - територията от Харковска област до граничната зона на Донецка и Запорожка област.

Волошин предположи, че сегашното засилване на руските атаки е резултат от изсъхването на почвата след пролетния сезон, което допринася за по-бързи механизирани маневри, съобщи "Фокус".

"ISW продължава да оценява, че руските сили ще поддържат висока интензивност на атаките в Източна Украйна, за да постигнат печалби, докато западната помощ пристигне в Украйна. Тази помощ ще ограничи способността на руските сили да поддържат високата интензивност на атаките и тактическите печалби, каквито в момента са в състояние да постигнат", се казва в доклада на ISW.

Снимка: БГНЕС