Си Дзинпин постави задачи на Орбан, Китай и Унгария подписаха 18 споразумения

Унгарският премиер определи страната си като самотен глас в Европа

10.05.2024 | 08:06 Редактор: Тодор Петров
Си Дзинпин постави задачи на Орбан, Китай и Унгария подписаха 18 споразумения

Китайският президент Си Дзинпин обеща да задълбочи процъфтяващите икономически връзки с Унгария. Той настоя най-близкият му съюзник в Европейския съюз да играе по-голяма роля в насърчаването на отношенията между Пекин и блока.

Държавното посещение в Унгария е последният етап от първата европейска обиколка на Си след 2019 г., която го отведе във Франция и Сърбия по-рано тази седмица.

След срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, Си Дзинпин заяви, че Пекин отдава голямо значение на отношенията си с ЕС.

Китайският лидер призова Унгария, която поема ротационното председателство на блока през втората половина на годината, да настоява за ново и по-голямо развитие на отношенията между Китай и ЕС, предаде БГНЕС.

На фона на разногласията със Запада относно войната в Украйна и световната търговия, двамата лидери подчертаха общите си възгледи и демонстрираха близките си връзки, като обявиха, че са подписани 18 двустранни споразумения.

И двете страни призоваха за мирно уреждане на войната на Русия в Украйна. Орбан благодари на Китай за усилията му "за насърчаване на мира и просперитета в региона", описвайки Унгария като "самотен глас в Европа".

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС