Израел пренебрегна призива на САЩ и бомбардира Рафах

В близост до джамия са убити най-малко трима души

09.05.2024 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова
Израел пренебрегна призива на САЩ и бомбардира Рафах

Израел не послуша призивите на САЩ и нахлу с танкове в части на Рафах. Силите на Нетаняху използваха и изтребители, чрез които бомбардираха града. За това съобщават местни жители. Припомняме ви, че американският президент Джо Байдън заплаши, че ще спре доставките на оръжия за Израел, ако ЦАХАЛ започне сухопътна операция в града.

Преговорите за спиране на огъня продължават в Кайро, а палестинските групировки "Хамас" и "Ислямски джихад" съобщиха, че бойците им са извършили нападения с противотанкови ракети и миномети по израелски танкове, които са били съсредоточени в източните покрайнини на града.

Жители и медици в Рафах съобщиха, че израелско нападение в близост до джамия е убило най-малко трима души и е ранило други в източен квартал. Видеокадри от мястото на удара показват минаре от джамия, което стои върху отломки, два покрити трупа и ранен мъж, който е евакуиран, предаде Ройтерс.

Жителите също съобщават, че израелски хеликоптер е открил огън в източния край на града, както и че в някои райони дронове кръжат над жилищни сгради. Израел твърди, че бойците на "Хамас" се крият в Рафах, чието население се увеличи със стотици хиляди разселени палестинци, които търсят убежище от бомбардировките.

Преговорите за прекратяване на огъня в Египет са постигнали напредък, но все още няма постигната договореност, предаде Ройтерс, цитирайки двама източници в Египет.

"През последните няколко часа променяме, добавяме и премахваме точки според консултациите с двете страни", каза единият източник. Делегацията на "Хамас" е напуснала преговорите и е отпътувала за Доха за консултации, като обвинява Израел за липсата на договореност.

Байдън отправи най-острото си предупреждение срещу пълномащабно сухопътно нахлуване, откакто съобщи, че Израел не е предоставил убедителен план за защита на мирните граждани в Рафах.

"Обявих много ясно, че ако нахлуят в Рафах, няма да изпратя оръжия", каза Байдън в интервю за Си Ен Ен, цитиран от БТА.

Във вторник израелските танкове поеха контрол върху граничния контролно-пропускателен пункт "Рафах", като прекъснаха жизненоважен маршрут за хуманитарна помощ и принудиха 80 хил. души да избягат от града през тази седмица, твърди Организацията на обединените нации (ООН).

Снимка: БГНЕС