Операция "Какавида" е в ход: Франция доставя на Украйна далекобойни ракети

Страната няма да засегне собствените си запаси

09.05.2024 | 08:40 Редактор: Вяра Димова
Операция

Без да засяга собствените си запаси, Франция стартира операция "Какавида" за доставката на далекобойните ракети Scalp за Украйна, съобщава "Radio France International" (RFI). Според публикацията, ръководството на френската армия е открило на съхранение в специални "пашкули" ракети, които са годни за употреба, но им липсват някои части, използвани за ремонти.

Те се пращат за окомплектоване в завод в Бурж и се предават на Украйна. Според източниците на RFI цената е четири по-ниска от тази на нови ракети и операцията се финансира от средствата, които отпусна правителството за подкрепа на Киев. Освен ниската цена, тази схема по никакъв начин не се отразява на запасите на Франция, тоест не се намалява боеспособността на страната.

Според източниците на RFI военните са прегледали своите хранилища и освен ракети Scalp са открили още резерви от 155 мм артилерийски снаряди и ракети за ПВО, които могат да бъдат пратени в Украйна.

Киев получи първата партида ракети Scalp през лятото на 2023 г. и това официално беше оповестено след посещение  на президента Володимир Зеленски в авиобаза. Досега те бяха използвани в удари по Крим. Техните характеристики са сходни до тези на британските Storm Shadow.

Русия разчита основно на своите огромни резерви от бронирана техника, натрупани по Съветско време, за да води войната си в Украйна, пише Институтът за изучаване на войната. Военните губят повече техника, отколкото военната индустрия може да произведе, а резервите помагат на президента Владимир Путин да избегне поставянето на руската икономика изцяло на военни релси.

Според оценките на различни анализатори през 2023 година към 3000 руски бронирани машини - танкове, бронетранспортьори и други, са били унищожени на бойното поле. От началото на войната броят им надхвърля 8000. Според военни анализатори руската военна промишленост има възможност да произведе 250-300 танка и да ремонтира още толкова годишно.

Четете повече в investor.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: архив, БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 2
Пак двойни стандарти
преди 1 седмица
И ? Франция активно участва във войната и убива хора, както и НАТО, която обвинява Русия за същото, което правят и те. При тези обстоятелства наистина ли Путин е злото, а НАТО - доброто, след като всички убиват? Или едните убийства са " авторитарни", следователно трябва да бъдат наказани, а другите убийства са " демократични" и следва да се поощряват? Макрон ( като говорител на дълбоката държава) от " добрите сили ли е? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
km
преди 1 седмица
Нежна атлантическа пропаганда, от нежни дж...ъъъ хора ,хихихи. Русия има възможност за производство, надхвърляща 10пъти тази на европа.Европа няма никакви ресурси, всеки път трябва да проси от Азия или Африка... Сигнализирай за неуместен коментар