Ръст на горските пожари в Гърция, солена глоба и затвор, ако тръгнат от хвърлен фас

Заради сушата горят планини, които по това време на годината трябва да са покрити със сняг

09.05.2024 | 08:22 Редактор: Елеонора Танева
Ръст на горските пожари в Гърция, солена глоба и затвор, ако тръгнат от хвърлен фас

От 1 януари до 1 май в Гърция  са били регистрирани 3543 горски пожара, което е с 22% повече от миналата година с регистрирани 2907 пожара. Противопожарната служба се готви за много труден пожарен сезон, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Някои от тези пожари имат сходни характеристики с тези, които можем да очакваме през лятото. Също така сме много разтревожени от факта, че пожарът е възникнал на много голяма надморска височина в Пиерските планини, които е трябвало да бъдат покрити със сняг, което не би позволило възникването на такъв пожар", коментира експертът в Националната обсерватория на Атина Теодорос Джанарос.

Директорът на изследванията на NOA Костас Лагувардос добави, че ниските валежи през последните няколко месеца също засилват тревогите, а Европейската обсерватория за сушите вече е издала предупреждение за Гърция.

Тъй като пожароопасният сезон започна на 1 май министърът на гражданската защита и изменението на климата Василис Кикилиас призова местните власти и гражданите да почистят площите и дворовете от зеленина, за да ограничат опасността при пожар.

В началото на май 2024 г. в горите на Атика по-голямата част от тревата е изсъхнала, сякаш е август. Причината е изключително малкото количество валежи от новата 2024 г., както и необичайно топлото време през март и април. 

И в момента пожари могат да възникнат навсякъде, затова от пожарната молят гражданите да бъдат максимално внимателни както при боравене с огън, така и с незагасени цигари, които много често предизвикват пожари.

При причиняване на пожар, дори и по невнимание, се налага глоба до 30 хиляди евро и затвор в зависимост от нанесените щети. Палежът в Гърция вече се квалифицира, като тежко престъпление.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС