Милена Милотинова: Дебатът между Пендаровски и Силяновска беше за България

"ЕК отново напомни на Скопие да впише българите в Конституцията", каза журналистът

08.05.2024 | 15:59 Редактор: Искра Ангелова
Милена Милотинова: Дебатът между Пендаровски и Силяновска беше за България

Предизборната кампания в Република Северна Македония бе основана на антибългарски послания. Това каза журналистът на Bulgaria ON AIR Милена Милотинова в предаването "Денят започва". По думите ѝ последният дебат между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска е бил изцяло съсредоточен върху България.

"Не чухме визията им за развитието на собствената им страна", допълни тя.

Според нея антибългарската риторика е била по-изострена от предходни избори.

"Говори се за ревизия на преговорната рамка за стартиране на преговори на РСМ с Европейския съюз. По този начин някои от политиците в Северна Македония създават опасна илюзия в македонското общество, че е възможно да се предоговаря нещо с Европейския съюз, което е гласувано от 27 страни членки и от самата кандидатка - Северна Македония, тя се е съгласила с тези условия", подчерта Милотинова.

Журналистът посочи, че в РСМ се говори и за денонсиране на договора с България.

"Този договор не се спазва. Нито имаме общи чествания, нито е започнала ревизия по учебниците по история, които са пълни с неистини и обидни квалификации по отношение на българите, нито виждаме спиране на омразата към македонските българи, нито има промяна в Конституцията им", добави Милотинова.

Нещо повече – говори се за конституционните промени като за единствено условие. Но то е само първото условие, което би дало старт на преговорите, каза тя. „В предизборната кампания се избягваше да се каже, че двустранният договор между София и Скопие, както и двата протокола към него, са част от преговорната рамка. А там са записани и отварянето на архивите на комунистическата УДБа, и промяна в учебниците, и спиране на езика на омраза към македонските българи,и  премахване на обидните квалификации от паметните плочи, обрисуващи България в невярна светлина,“ заяви тя.

Албанските партии в страната се обявяват за конституционните промени, за да може страната да започне преговори. „Така че топката е в ръцете на самото Скопие. Преговорната рамка е ясна и конкретна, договореното трябва да се изпълнява,“ коментира журналистът.

„Моето голямо притеснение обаче е, че вмесо да изпълнява договорените с консенсус условия, Скопие може да започне отново международен ажиотаж, с идеята да се упражни натск върху България и тя да смекчи договорените условия. А трябва да се знае, че това няма как да стане. А и трябва да е ясно, че това са не български условия, както се опитват политиците в Скопие да внушат на избирателите, а са договорени условия между 27 страни от ЕС и самата РСМ. Освен това е наивно да се смята, че страна-кандидат може да поставя условия на Брюксел,“ коментира Милотинова по БНТ.

Виждаме опит и за поставяне условия и на Гърция от страна на кандидат-президента на ВМРО-ДПМНЕ, казвайки, че няма да използва конституционното име на държавата – Северна  Македония, а ще използва само Македония. А смяната на името отвори път на РСМ към НАТО.

„Когато ставаше въпрос за условията на Гърция и Преспанския договор беше намерено конституционно мнозинство за промяна на името на страната на Северна Македония, и е чудно как сега не може да се намери мнозинство за вписване на българите в Конституцията, за да тръгнат европреговорите на Скопие. Още повече, с конституционно мнозинство беше гласувана преди година и половина бърза процедура за промяна в един закон, който от хилядите неправителствени организации и сдружения в РСМ удари само двете на македонските българи от Битоля и Охрид. Само защото са българи,“ коментира Милотинова.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ахем!
преди 1 седмица
В анкетата сте пропуснали "ще празнувам" Сигнализирай за неуместен коментар