РСМ на кръстопът: Пред очите на 2000 наблюдатели избират президент и парламент

Очакванията са опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ да вземе превес

08.05.2024 | 13:43 Редактор: Елеонора Танева

Напрегнат ден в Северна Македония. Провеждат се избори 2 в 1 - балотаж за президент и вот за парламент. Изборният ден започна в 8:00 ч. българско време и ще приключи в 20 часа. Коалициите на албанските партии обявиха предварително, че няма да призовават избирателите си кого да подкрепят и оставят това на тяхната преценка. 

Една от големите въпросителни е дали активността ще бъде над 40 процента. Това е законовото условие, за да има избор на президент. Нито една от формациите, които издигнаха кандидат за първия тур, няма конкретно послание за подкрепа на Силяновска или Пендаровски. 

Това са 11-ите парламентарни избори в страната и в тях участват 17 партии и коалиции. Избирателната система е пропорционална. Северна Македония е разделена на шест района. Във всеки от тях се избират по 20 депутата. Според социологическите проучвания опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, водена от Християн Мицкоски, има шанс да получи най-голям брой гласове.

Мицковски сочи като желан партньор коалицията на албанските опозиционни партии "Заслужава си". Те, от своя страна, са амбицирани да изместят от управлението Демократичния съюз за интеграция на Буяр Османи. Османи заявява, че само неговата формация е способна да осигури в парламента присъствие, което да гарантира участието на етническите общности във вземането на важни решения. 

За изборите са акредитирани близо 2 000 чуждестранни наблюдатели и медии. Анализатори обясняват очаквания превес на ВМРО-ДПМНЕ с недоволство на гражданите от бавния процес по присъединяване към ЕС и корупцията. Има и икономически причини – според прогноза на Световната банка за втора поредна година Северна Македония ще е държавата с най-нисък ръст в Западните Балкани.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС