Дезертьор от руската армия е арестуван от полската гранична полиция

Преминал е нелегално от Беларус

08.05.2024 | 13:06 Редактор: Вяра Димова
Дезертьор от руската армия е арестуван от полската гранична полиция

Полската гранична полиция съобщи, че е арестувала дезертьор от руската армия, нелегално е преминал в Полша от Беларус.

"Арестувахме дезертьор от Русия. Той носеше със себе си военните си документи", заяви говорителят на граничната охрана Катаржина Зданович пред АФП.

"Той е 41-годишен мъж, който нелегално е преминал границата от Беларус в Полша, в североизточната част на страната", добави тя.

Според полските медии мъжът е бил облечен в цивилни дрехи и не е носил оръжие. Зданович не можа да потвърди дали това е първият подобен случай от началото на руската агресия в Украйна през 2022 г.

Беларус и Русия са членове на военен съюз, който обединява няколко държави от бившия Съветски съюз. Москва и Минск са много близки партньори по отношение на отбраната, а Александър Лукашенко позволи на руските сили да нападнат Украйна от негова територия през февруари 2022 г., докато в страната му бяха разположени десетки хиляди руски войници, припомня БГНЕС.

Наскоро полските гранични служители съобщиха за около 100 опита на ден за незаконно преминаване на границата от Беларус в Полша, но предимно от граждани на страни от Близкия изток, Африка и Азия. 

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: архив, БГНЕС