Корупция, терор и издевателства в "модерната" армия на Путин - говорят дезертьори

Разказват за тайни продажби на оръжие и подкупи

06.03.2024 | 16:24 Редактор: Толя Стоянова
Корупция, терор и издевателства в

През 2000 г. Владимир Путин става не само президент, но и главнокомандващ на руската армия. Наследството, което той получава, е тежко - някогашната съветска армия е в сериозен упадък. Руският военен експерт Владислав Шуригин разказва пред ZDF за онези времена, когато е бил млад офицер. 

"Въоръжените ни сили бяха изместени на заден план - никой не се интересуваше от тях. Армията буквално се разпадаше", каза той.

Неуспешните войни в Чечения, потъването на подводницата "Курск" през 2000 г. и провалите на офанзивата в Грузия от 2008 г. убеждават руското ръководство, че голямата военна реформа е неотложна. Целта е постсъветският колос да се трансформира в компактна високотехнологична войска по западен модел. Инвестират се значителни средства и се създават модерни структури и нови оръжейни системи, предаде DW.

"Когато Путин застана начело, за няколко години нещата се подобриха. Ние - курсантите, бяхме перфектно оборудвани, получавахме стипендия, храна и добри униформи. Повярвахме, че някой отново се грижи за армията", сподели бившият офицер Николай, който дезертира от руската армия.

Статистиката потвърждава твърденията му: в рамките на 15 години военният бюджет е удвоен и достига 86 млрд. евро през 2023 г. Днес една трета от държавния бюджет е предназначена за военни цели. Представата, че Путиновата "нова армия", която демонстрира своите способности в Сирия и Крим, се разпространява бързо и на Запад. Ето какво казва по този повод бившият съветски офицер Олег Жданов, който по-късно става полковник от украинската армия:

"Те успешно разпространяваха мита за втората по сила армия в света. Че НАТО трепери пред Русия. Да не забравяме и ядрените заплахи - само елате, ще ви ликвидираме!".

В последното си обръщение към руснаците в края на февруари той за пореден път припомни тези си заплахи.

"Те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия", заяви Путин в отговор на предупрежденията на френския президент Еманюел Макрон, че изпращането на западни войници в Украйна не е изключено. 

Армейската реформа на Путин обаче подминава два основни проблема във въоръжените сили. Дезертиралите разказват за масова корупция: тайни продажби на оръжие, подкупи и непотизъм на всички нива. Случвало се е цели части да са парализирани заради това, че не получават своевременно бензин, муниции или оръжие.

Войници като Николай, който е бил офицер във Военновъздушните сили, се чувствали предадени заради скандалите за милиони на министерско ниво.

"За никаква лоялност от страна на войниците не би могло да става и дума - между хората в окопите и министъра на отбрана нямаше никаква връзка", посочи той.

Снимка: БГНЕС