Путин: Русия не планира да напада Европа, това са глупости

Засилваме капацитета на нашите сухопътни и военноморските ни сили, обяви руският лидер

29.02.2024 | 14:15 Редактор: Вяра Димова

Пред около 1000 души в руския парламент – депутати, правителствени и висши държавни и църковни служители, руският президент Владимир Путин направи годишното си обръщение към нацията. Това се случва две седмици преди изборите, които е почти сигурно, че ще спечели.

В изказването си Путин предупреди, че изпращането на западни войски в Украйна е риск от разширяването на конфликта, включително и ядрен. Путин очерта основните задачи пред управлението за следващите шест години. Той подчерта, че руската армия е по-модерна от всякога и определи като тотална глупост теорията, че Русия планира да нападне Европа.

"Нашите въоръжени сили имат колосални постижения! Те имат ново оборудване, успешно постигат всички задачи. Ние виждаме къде са проблемите, но ги решаваме веднага. Засилваме капацитета на нашите сухопътни и военноморските ни сили. Ние не започнахме войната в Донбас. Но ще направим всичко, за да изкореним нацизма от Донбас!", посочи той.

"Америка се опитва да ни победи. Когато имат интерес – преговаряме. Ако нямат – преговори не се водят. Те се опитват да ни вкарат в едно изтощително състезание по въоръжване. Целят да ни уморят, и да ни изтощят. Нашата задача е да развиваме военнотехническия комплекс, да оптимизираме ресурсите, да ги използваме ефикасно, за да постигнем ново ниво на оборудване на армията. Трябва да засилим научните и техническите ни постижения. Трябва да подсилим групите по западната граница с НАТО, за да избегнем разширяване на конфликта. Тотална глупост са приказките, че Русия планира да нападне Европа", каза Путин.

Снимка: БГНЕС