Няма примирие: 11 загинали в Рафах при нови удари на Израел

Бенямин Нетаняху заяви, че предложението е далеч от изпълнението на израелските искания

07.05.2024 | 08:16 Редактор: Тодор Петров
Няма примирие: 11 загинали в Рафах при нови удари на Израел

Израел продължава с бойните действия, насочени към град Рафах и близкия пункт Керем Шалом. Съобщава се за 11 жертви и много ранени при израелските въздушни удари.

Очаква се да продължат преговорите в Кайро между Израел и "Хамас", въпреки информациите, че групировката вече е приела споразумение за прекратяване на огъня, предложено от международните посредници.

Съобщава се, че предложението включва три фази, всяка с продължителност 42 дни. В него се предвижда пълно изтегляне на Израел от Газа, завръщане на изселените палестинци по домовете им, размяна на израелски заложници и палестински затворници, като всичко това трябва да доведе до постоянно прекратяване на огъня.

Израел изрази явно недоволство. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че това е далеч от изпълнението на израелските искания. 

Снощи протестиращи израелци блокираха пътна отсечка в близост до Ерусалим и спряха камиони с помощи за Ивицата Газа. Стигна се до сблъсъци с полицията. За пореден път в различни израелски градове бяха организирани протести с настояване пленените израелци да се приберат у дома, съобщи БНР.

Протестни палаткови лагери и окупиране на висши училища в знак на протест срещу войната в Газа се проведоха в редица държави, сред които САЩ, Канада, Мексико, Франция, Великобритания и Австралия, като на места полицията се намеси, за да разчисти лагерите. Същевременно Колумбийският университет в Ню Йорк отмени основната си церемония по дипломиране на студентите след вълната от пропалестински протести в кампуса му.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС