Цената на петрола тръгна нагоре след нажежаването на обстановката в Газа

Миналата седмица цената се сви на фона на надеждите за облекчаване на конфликта в Близкия изток

06.05.2024 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева
Цената на петрола тръгна нагоре след нажежаването на обстановката в Газа

След седмично понижение на цената, петролът отново бележи поскъпване. Промяната идва след като Саудитска Арабия повиши цените за Азия за трети пореден месец, сигнализирайки увереност в политиката на ОПЕК+ за намаляване на доставките, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху двата водещи сорта петрол поскъпват с 0,6%, като цената на европейския сорт Брент достига до 83,44 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI се търгува за 78,60 долара за барел.

По-рано стана ясно, че саудитската Saudi Aramco е повишила официалната продажна цена за юни на водещия си сорт Arab Light с 90 цента до 2,9 долара за барел над бенчмарковите цени. За сравнение очакванията в проучване на Bloomberg бяха за 60 цента.

Миналата седмица цената на петрола се сви на фона на надеждите за облекчаване на конфликта в Близкия изток. През почивните дни обаче от "Хамас" повториха исканията си за прекратяване на войната в Газа в замяна на задържаните заложници, но израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли такава възможност, посочва Ройтерс.

Израелски военни вече започнаха евакуирането на цивилни от Рафах, съобщават местни медии. Това може да е началото на дългоочакваната атака срещу града.

Четете повече по темата в investor.bg

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС