Лодки с мигранти продължават да пристигат във Великобритания

Сунак се надява, че политиката му да прехвърли нелегални мигранти в Руанда ще ги възпре

04.05.2024 | 22:39 Редактор: Деси Николова
Лодки с мигранти продължават да пристигат във Великобритания

Десетки хора на борда на две гумени лодки достигнаха днес южното крайбрежие на Великобритания - поредните мигранти, предприели тази година рискованото прекосяване на Ламанша от Франция, предаде Ройтерс.

Носейки се по вълните, нестабилните плавателни съдове преминаха рано тази сутрин през тясната морска ивица, разделяща Франция и Великобритания. Френски военен кораб следваше лодките, докато не навлязоха в британски териториални води.

Пътниците, предимно мъже, някои от които с оранжеви спасителни жилетки и махащи с ръце, бяха качени на борда на кораб на британската брегова охрана край град Дувър.

Пристиганията на нелегални мигранти илюстрират трудностите, с които се сблъсква британският министър-председател Риши Сунак що се отнася до обещанието му да се справи с проблема и да "спре лодките" преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат произведени по-късно тази година, отбелязва Ройтерс. 

От началото на годината във Великобритания с малки лодки са пристигнали над 8000 души, като много от тях са избягали от война или масов глад и са пропътували цяла Европа, за да достигнат острова.

Сунак се надява, че политиката му да прехвърли нелегални мигранти в Руанда ще възпре нелегалните прекосявания на Ламанша. Очаква се първите директни полети до централноафриканската държава да бъдат осъществени след 9 до 11 седмици, посочва Ройтерс.

"Неприемливият брой хора, които продължават да прекосяват Ламанша, показва защо точно трябва да започнем полетите до Руанда възможно най-скоро", каза говорител на британското министерство на вътрешните работи. "Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с френската полиция, която се сблъсква с нарастващо насилие и нарушения по плажовете на страната, докато работи неуморно, за да предотврати тези опасни, незаконни и ненужни пътувания", добави той, цитиран от БТА..

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС