Благодатният огън слезе в църквата в Ерусалим, хиляди го посрещнаха

Полицията от месеци се готви за този момент

04.05.2024 | 18:16 Редактор: Деси Николова

Благодатният огън слезе в църквата на "Възкресението Христово" в Ерусалим. Очакваха го хиляди православни поклонници от цял свят. От ранна утрин вярващите се стичаха към Стария град, където се намира главната светиня - Църквата на Божи гроб.

Огънят се спусна в храма на Гроб Господен. Благодатта слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово", който скрива пещерата на Божи гроб. Смята се, че под нея е било телесното погребение на Иисус Христос. 

Никой в историята не е успял да разкрие тайната на слизането на този огън, въпреки многобройните опити. Той символизира светлината на Възкресението и вярващите го приемат за светиня. Часове наред поклонниците прекараха в молитви да посрещнат чудотворния огън. Заради ескалацията на израелско-палестинския конфликт и спада на туристите улиците в Стария град бяха опустели. Сега обаче са оживиха за пръв път от октомври миналата година, заради наплива от богомолци. 

Много от тях не крият, че са се страхували да пътуват до Израел тази година заради напрежението в региона. Безпокойствата обаче отстъпват пред желанието да се присъединят към чудото. В Ерусалим са взети драконовски мерки за сигурност. Стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част е ограничено. В храма се допускаха само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации. 

"Полицията от месеци се готви за този момент. Не само като логистика, но и със срещи и разговори с лидерите на отделните общности, за да сме сигурни, че това събитие ще премине без инциденти. Знаете, че сме в състояние на война и мерките са затегнати, затова е засилено полицейското присъствие наоколо", каза полицаят Дийн Елсун.

В дните на Страстната седмица начело на богослуженията отново бе ерусалимският патриарх Теофил III.  Православните християни празнуват и в източната част на Ерусалим, която палестинците смятат за своя територия и е със спорен статут.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС