Двама души загинаха при руски обстрел в Донецка област

Украинските сили страдат от недостиг на боеприпаси

03.05.2024 | 14:03 Редактор: Толя Стоянова
Двама души загинаха при руски обстрел в Донецка област

При руска атака срещу Курахово загинаха двама души. Градът е разположен в източната част на Донецка област, предаде АФП.

"Бяха повредени различни високи сгради. Двама души са ранени, двама души са загинали", заяви в социалните мрежи началникът на военната администрация Роман Падун.

Курахово се намира близо до фронтовата линия в Източна Украйна, на 40 км западно от окупирания от Русия главен град Донецк. Украинските войски се борят срещу превъзхождащите ги руски сили, които се придвижват към ключовия град Часов Яр. Официални лица заявиха, че руските сили имат за цел да превземат града на върха на хълма преди 9 май, за да дадат символична победа на Путин. На тази дата Русия отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война.

В интервю за британския вестник "Таймс" командващият сухопътните войски на Украйна Олександър Павлюк описва тежката ситуация около ключовия град.

"Опитваме се да направим всичко възможно, за да спрем руския план за превземане на Часов Яр преди 9 май. Но руснаците имат съотношение 10:1 на артилерийско превъзходство там и пълно превъзходство във въздуха", каза Павлок, цитиран от БГНЕС.

Украинските сили страдат от недостиг на боеприпаси, което отчасти се дължи на забавянето на американската помощ. Тя беше одобрена от президента Джо Байдън миналата седмица, след като Конгресът най-накрая прие мярката. Байдън обеща, че пратките с помощи ще достигнат бързо до Украйна.

Снимка: БГНЕС