Гутериш: Шокиран съм от големия брой убити журналисти

Екологичната журналистика е все по-опасна професия, заяви генералният секретар на ООН

03.05.2024 | 08:50 Редактор: Толя Стоянова
Гутериш: Шокиран съм от големия брой убити журналисти

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че свободата на медиите не е избор, а необходимост. Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на свободата на словото. 

По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу журналисти и медийни организации, които работят по екологични въпроси, като честотата на нападенията се е увеличила.

"Медийната свобода е под обсада, а екологичната журналистика е все по-опасна професия. Десетки журналисти, отразяващи незаконна сеч, бракониерство и нелегални минни дейности, са били убити през последните десетилетия. В мнозинството от случаите никой не е бил подведен под отговорност", посочи генералният секретар на ООН.

"Светът преживява безпрецедентна извънредна ситуация с околната среда, която представлява заплаха за съществуването на настоящото и бъдещите поколения. Хората трябва да знаят за това и журналистите, и работещите в медиите имат ключова роля за това да ги информират и образоват", допълни Гутериш.

Той подчерта, че по целия свят работещите в медиите рискуват живота си, за да информират по различни теми – от войни до състоянието на демокрацията.

"Шокиран съм от големия брой убити журналисти при израелските военни операции в Газа", изтъкна още Гутериш, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС