Протестите в Грузия не стихват от седмици - каква е причината?

Мнозина се опасяват, че страната тръгва по пътя на Русия

02.05.2024 | 15:15 Редактор: Деси Николова
Протестите в Грузия не стихват от седмици - каква е причината?

В медийния пейзаж на Грузия вече се забелязва ясно разделение между телевизионни оператори, които са близки до правителството и се финансират главно от данъкоплатците и свободни, независими медии, които често се нуждаят от подкрепа от страни от Европейския съюз или САЩ, тъй като нямат значителни приходи от реклама. Без тази финансова подкрепа редица критични медии в Грузия по всяка вероятност ще трябва да спрат дейността си.

Много демонстранти се опасяват също, че правителството може да се опита да дискредитира неправителствените организации, които се борят за правата на малцинствата, например на ЛГБТ общността. Депутатите от "Грузинска мечта" неведнъж са говорили за "ЛГБТ пропаганда", от която трябва да бъдат защитени най-вече младите хора.

Съществуват и опасения, че законът е само първа стъпка и всъщност правителството ще продължи да затяга мерките с течение на времето, както направи Кремъл. Днес Москва е забранила множество неправителствени организации, като например правозащитната организация "Мемориал".

"Видяхме това в Русия: тези закони поставиха началото на демонтажа на руското гражданско общество", казва Марсел Рьотиг. "Те отровиха атмосферата, защото представителите на гражданското общество, които искат да са активни, могат да попаднат под ударите им."

Има обаче една съществена разлика между ситуацията в Грузия днес и тази в Русия тогава: кавказката република има шансове да се присъедини към ЕС. Миналата година Грузия получи статут на страна кандидатка за членство. Настоящият закон може да отдалечи страната от набелязаната цел и от започването на предприсъединителни преговори, информира DW.

Но огромното мнозинство от грузинците - 80% - желае присъединяването на страната към Общността. Ето защо хора като Русудан Джакели излизат на улицата всяка вечер. Тя смята да продължи да го прави - докато законът не бъде оттеглен.

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 0
Продължение
преди 2 седмици
Не ме разбирайте погрешно. Няма лошо да искате пари и да сте богати- медиите и грантаджиите. Морално укоримо е , че се криете и лъжете, че не вземате пари, за да служите на чужди интереси и най- често срещу обществения. Какво ви пречи закон, който да изсветли кой ви финансира, т.е. за чий интерес работите? От какво ви е страх- че обществото ще ви обвини в предателство? Нали сте богати, както искате? Какво ви интересува? Ако моралът ви беше по- важен, нямаше да го правите, нали? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ето я причината
преди 2 седмици
"В медийния пейзаж на Грузия вече се забелязва ясно разделение между телевизионни оператори, които са близки до правителството и се финансират главно от данъкоплатците и свободни, независими медии, които често се нуждаят от подкрепа от страни от Европейския съюз или САЩ, тъй като нямат значителни приходи от реклама." ХА ХА ХА ХА Това да не е писано за " независимите свободни" " български " медии, които не могат да богатеят без чуждо финансиране? Лошо няма, но защо криете, че обслужвате САЩ? Сигнализирай за неуместен коментар