"Ще ги унищожим с протести" - Грузия прие на първо четене проекта за чуждите агенти

Предстоят още две четения, което може да отнеме седмици

17.04.2024 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Въпреки масовите протести - грузинският парламент прие на първо четене спорния законопроект за "чуждестранното влияние". Той е сравняван от критиците му с репресивен руски закон за "чуждестранните агенти". Гласуването беше бойкотирано от опозицията.

Законопроектът беше приет с гласовете на управляващата партия "Грузинска мечта". Предстоят още две четения, което може да отнеме седмици. Президентът Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с правителството, заяви, че ще наложи вето, но то също може да бъде преодоляно с гласуване.

Ако законът бъде приет, организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще трябва да се регистрират като "организации, представляващи интересите на чуждестранна сила". В противен случай ще бъдат глобявани.

Срещу законопроекта дни наред в столицата Тбилиси се събират масови протести. Демонстрантите се опасяват, че гласуваните текстове вредят на кандидатурата на Грузия за членство в Европейския съюз. Пред парламента снощи полицията разгони протестиращите с водни оръдия и сълзотворен газ. Има пострадали хора и арестувани.

"Ние протестирахме мирно, с вдигнати ръце. Пеехме грузинския химн, а властите решиха да ни покажат сила. Но както и миналата година, ние ще ги изтощим от протести и ще довършим това, което започнахме тук", сподели протестиращ.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС