САЩ: Китай и Русия да не използват изкуствен интелект за ядрени оръжия

Очаква се да се проведат разговори по темата

02.05.2024 | 14:00 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ: Китай и Русия да не използват изкуствен интелект за ядрени оръжия

От департамента за контрол на оръжията в САЩ призоваха само хора в Китай и Русия, не изкуствен интелект, да вземат решения относно разполагането на ядрени оръжия, предаде Reuters.

Заместник помощник-секретар в Бюрото за контрол на въоръженията, възпиране и стабилност Пол Дийн заяви по време на онлайн брифинг, че Вашингтон е поел "ясен и неоспорим ангажимент", според който само хората трябва да имат пълен контрол над ядрените оръжия. По негови думи Франция и Великобритания са направили същото.

"Бихме приветствали подобно изявление от Китай и Руската федерация. Смятаме, че това е изключително важна норма за отговорно поведение и смятаме, че е нещо, което би било добре дошло в контекста на П5", посочи още Пол Дийн, имайки предвид петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Администрацията на Джо Байдън се опитва да задълбочи отделните дискусии с Китай както относно политиката за ядрени оръжия, така и относно растежа на изкуствения интелект.

Двете страни се споразумяха да проведат първите си двустранни разговори относно изкуствения интелект през следващите седмици, посочи Блинкен на 26 април и добави, че ще споделят възгледи за това как най-добре да управляват рисковете и безопасността около технологията, съобщи "Труд".

Снимка: БГНЕС