Сблъсъци и десетки арестувани в САЩ заради войната между Израел и "Хамас"

Студенти и униформени влязоха в схватка в Тексас

30.04.2024 | 08:11 Редактор: Тодор Петров
Сблъсъци и десетки арестувани в САЩ заради войната между Израел и

Сблъсъци между полицията и протестиращи срещу войната между Израел и "Хамас" доведоха до десетки арестувани в кампуса на Тексаския университет. Колумбийският университет в Ню Йорк пък започна да отстранява студенти, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко 40 демонстранти са били арестувани снощи по обвинения в нахлуване и нарушаване на обществения ред. Полицаите обградили около 100 седящи протестиращи и ги влачили или извеждали един по един. 

Друга група демонстранти блокирала между сгради полицаи и микробус, пълен с арестувани, което принудило униформените да използват лютив спрей и шокови гранати, за да разпръснат тълпата.

Късно снощи университетът публикува изявление, в което се казва, че много от протестиращите не са били свързани с учебното заведение и че лагерите са забранени в кампуса. В него също така се твърди, че някои демонстранти са влезли във "физически и вербални сблъсъци" със служители на университета, което накарало служителите да се обърнат към органите на реда.

Протестът в Тексас и други протести из цялата страна последваха протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк, които все още продължават. Активисти в кампуса снощи не спазиха крайния срок да напуснат лагера от около 120 палатки, пише БТА.

Снимка: БГНЕС