Антъни Блинкен в Саудитска Арабия: Трябва да сложим край на човешкото страдание

Студентските протести в САЩ продължават

29.04.2024 | 18:48 Редактор: Деси Николова

Американският държавен секретар Антъни Блинкен, който е на седмата си обиколка в Близкия изток, отново се обяви против израелска офанзива в пограничния град Рафах, където са струпани над 1 милион палестинци. Междувременно в Съединените щати продължават студентските протести в подкрепа на мира в азиатския регион.

Сутринта дипломат номер 1 на Съединените щати пристигна в Саудитска Арабия, където се срещна с външния министър Фейсал бин Фархан, както и с представители на Египет, Катар, Йордания и Обединените арабски емирства. Основен акцент на срещите е било бъдещо примирие в региона. На световния икономически форум в Рияд Блинкен заяви, че Израел не е предоставил план на офанзивата в Рафах, който да го увери, че цивилните ще бъдат наистина защитени.

"Ние силно подкрепяме Израел в неговото усилие да гарантира, че случилото се на 7 октомври няма да се повтори отново. Но в същото време ние сме непоколебими в това да направим всичко възможно, за да сложим край на човешкото страдание, което виждаме всеки ден в Газа", заяви Блинкен.

А палестинският президент Махмуд Абас коментира, че ако офанзивата в Рафах се случи, светът ще стане свидетел на най-голямата хуманитарна катастрофа в палестинската история.

"Ние призоваваме Съединените щати да помолят Израел да не продължи с атаката в Рафах. Щатите са единствената държава, способна да спре Израел от извършването на това престъпление", категоричен бе Абас.

Условието на Тел Авив да не нахлува в Рафах  е освобождаването на заложниците държани от "Хамас".

Засилва се и общественият натиск върху Израел заради операцията в Газа. Протестите на американските студенти продължават. На места полицията използва електрошокове, а арестуваните демонстранти в страната са стотици. През изминалите дни се организираха и контрапротести в защита на израелската позиция. В Калифорнийския университет се стигна до сблъсъци между двата лагера. От едната страна - израелската кауза.

"Всеки най-малко трябва да за човечността. Каквито и да са вашите виждания, да имаш заложници и да ги измъчваш, никога не е правилно", заяви протестиращ.

А от другата - палестинската.

"Имам много приятели, които са в Газа и техните семейства са убити, или умират от глад. Какво мога аз да направя, освен да бъда тук", каза друг протестиращ.

Протестиращите студенти се зарекоха да продължат, докато не бъдат изпълнени исканията им американските образователни институции да прекъснат връзките си с компаниите, които печелят от конфликта. А следващата спирка на Антъни Блинкен в своята обиколка ще бъде Йордания и Израел.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
СлаваНаВеликаРусия
преди 2 седмици
Краят на страданието на човечеството може да дойде само чрез изтребване до крак на световните терористи - ФАЩ и Ингилизия. Началото на този процес постави Владимир Владимирович.Пътят ще бъде труден , съпроводен с агресивен отпор и агония, но неизбежен Сигнализирай за неуместен коментар