924 досъдебни производства за наркотици и нелегална миграция само за месец

През април са с 16 повече в сравнение с март 2024 г.

16.05.2024 | 09:29 Редактор: Толя Стоянова
924 досъдебни производства за наркотици и нелегална миграция само за месец

В периода 1-30 април 2024 г. са образувани 771 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 153 досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция.  Това показва ежемесечният анализ на данните за работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления.

В резултат на съвместната работа на прокуратурата и МВР са проведени 505 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 462 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. Анализът показва, че образуваните досъдебни производства, свързани с незаконната миграция, през април т.г. са с 16 повече в сравнение с месец март 2024 г.

875 са лицата, задържани за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества. Разкрити са и 8 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества.

Сред по-характерните случаи е разследването за близо 403 кг хероин, открити на 20.04.2024 г. при проверка на ГКПП Капитан Андреево в товарен автомобил, влизащ от Република Турция. В средата на април т.г. бе проведена и специализирана операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества в районите около училищата в гр. София. При нея са проверени 295 лица за притежание на наркотични вещества и субстанции, образувани са 39 досъдебни производства.

От общо 266 задържани незаконно пребиваващи граждани на трети страни, най-много са задържани от СДВР - 88, ОДМВР Стара Загора - 55 и ОДМВР Пловдив - 51 лица. 

За периода 1-30 април 2024 г. са влезли в сила 358 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 134 съдебни акта за незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август 2023 г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)