Макрон заговори за ядрени бойни глави за защита на Европа от Русия

Полският президент Анджей Дуда: Готови сме да разположим ядрено оръжие на територията ни

28.04.2024 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
Макрон заговори за ядрени бойни глави за защита на Европа от Русия

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е готов да обсъди използването на френски ядрени бойни глави като част от надеждна европейска защита срещу заплахи от Русия.

"Аз съм за откриване на тази дискусия, която трябва да включва противоракетна отбрана, стрелба на далечни разстояния, ядрени оръжия за тези, които ги имат или които имат американски ядрени оръжия на своя територия. Франция ще запази своята специфика, но е готова да направи по-голям принос към отбраната на европейската земя", каза цитираният от Politico Макрон.

Франция, която има около 300 ядрени бойни глави, е единствената ядрена сила в ЕС.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че страната му е готова да разположи ядрено оръжие на своя територия, ако е необходимо. Той подчерта, че вече е разговарял за това със САЩ, предаде БГНЕС. 

"Не крия факта, че когато бях попитан за това, ако има такова решение на нашите съюзници да се разположат на наша територия ядрени оръжия като част от ядрен обмен, за да укрепим сигурността на източния фланг на НАТО, ние сме готови за това", увери Дуда.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
sad
преди 2 седмици
Тоя *** да вземе да си гледа бабата, а не да се прави на много велик пълководец, защото Наполеон не е бил с по-възрастна от него и за това е велик Сигнализирай за неуместен коментар