Кулеба: Засилваме производството на дронове с Латвия

"Компаниите ни могат да направят много", каза украинският външен министър

26.04.2024 | 20:40 Редактор: Вяра Димова
Кулеба: Засилваме производството на дронове с Латвия

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви по време на пресконференция с латвийския си колега Байба Бразе в Киев, че "Украйна и Латвия работят за увеличаване на съвместното производство на безпилотни летателни апарати", съобщи "Киев индипендънт".

Коалицията за безпилотни летателни апарати, ръководена съвместно от Обединеното кралство и Латвия, беше създадена през януари с цел да подсили арсенала на Украйна от безпилотни летателни апарати (БЛА). Към Алианса се присъединиха седем държави, освен държавите основателки, включително Германия, Канада, Нидерландия, Литва, Швеция, Естония и Дания.

"Благодаря на Латвия за водещата ѝ роля в коалицията за безпилотни летателни апарати. Сега работим заедно, за да увеличим това производство. Нуждаем се от повече дронове. Украинските и латвийските компании наистина могат да направят много", посочи Кулеба, цитиран от БГНЕС.

Съобщава се, че латвийският министър се е срещнал и със служители на една от украинските топлоелектрически централи, за да се запознае с техните нужди. Напоследък Москва засили ракетните си удари и ударите с дронове по критичната инфраструктура на Украйна, като разруши няколко топлоелектрически централи в страната, включително централата в Трипиля - основен доставчик на електроенергия за Киевска, Житомирска и Черкаска област.

Снимка: БГНЕС