Цената на руския газ за Китай спада рязко през следващите години

Очаква се да бъде с до 28% под тези за останалите европейски клиенти

24.04.2024 | 09:05 Редактор: Вяра Димова
Цената на руския газ за Китай спада рязко през следващите години

Малко доходоносен за нацията се оказа фокусът на Русия върху увеличаването на износа на природен газ за Китай, отколкото предишната ѝ зависимост от западни доставки за европейските пазари.

Цените на газа за азиатската нация се очаква да бъдат с до 28% под тези за останалите европейски клиенти на Русия поне до 2027 г., според икономическата перспектива, изготвена от Министерството на икономиката и видяна от Bloomberg News.

Прогнозата показва финансовия недостатък на интензивните усилия на Москва да изгради енергийни връзки с Китай на фона на противопоставянето със Запада заради анексирането на Кримския полуостров, последвано от нахлуването в Украйна. Още преди инвазията руският газов гигант "Газпром" заяви, че вижда азиатската нация като пазар с бъдещ растеж, очаквайки търсенето на европейските пазари да се свие до края на това десетилетие.

Тази година министерството вижда цената на износа на газ за Китай на 257 долара за 1000 кубически метра в сравнение с 320,30 долара за потоци към западните пазари, според основния си сценарий. От 2025 г. до 2027 г. цената за Китай се очаква постепенно да намалее, докато тази за доставките в западна посока се очаква да остане приблизително същата, показва перспективата.

В момента "Газпром" доставя газ на Китай директно чрез тръбопровода "Силата на Сибир" и постепенно ще увеличи обема до планирания годишен максимум от 38 милиарда кубически метра през следващата година. През 2022 г., точно преди нахлуването в Украйна, руският производител на газ подписа втора сделка за доставка на 10 милиарда кубически метра годишно в Китай, като потоците трябва да започнат до 2027 г.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС