ЕК препоръча на страните от ЕС да пестят газ

ЕС намали търсенето на газ с 18 на сто за една година

27.02.2024 | 16:30 Редактор: Деси Николова
ЕК препоръча на страните от ЕС да пестят газ

Страните членки да продължават да пестят газ, за да осигурят доставките и да стабилизират пазарите, се казва в оповестена препоръка на Европейската комисия. Тя трябва да бъде приета от Съвета на ЕС. 

Тя насърчава държавите от Общността да продължат да предприемат доброволни мерки за поддържане на колективно намаляване на търсенето на газ с 15 на сто в сравнение със средното търсене между април 2017 г. и март 2022 г. 

Предложението ще бъде обсъдено от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон и ресорните национални министри на Съвет "Енергетика" на 4 март в Брюксел. Срокът на настоящото извънредно законодателство изтича на 31 март. Икономиите на газ от страна на предприятията и гражданите в целия Европейски съюз допринесоха значително за справянето с енергийната криза, подклаждана от руското нашествие в Украйна преди две години, изтъкват от Комисията, предаде БНР.

Като цяло ЕС намали търсенето на газ с 18 на сто между август 2022 г. и декември 2023 г., като така спести около 101 милиарда кубични метра синьо гориво.

Снимка: Pixabay