Русия иска € 400 млн. за щетите от взрива на газопровода "Северен поток"

Все още не е установено кой е отговорен за експлозията

12.03.2024 | 21:22 Редактор: Елеонора Танева
Русия иска € 400 млн. за щетите от взрива на газопровода

Операторът на газопровода "Северен поток" заведе иск за 400 млн. евро в Английския върховен съд срещу двама застрахователи заради саботирани тръбопроводи, съобщи City A.M.

Многомилиардните газопроводи "Северен поток" 1 и 2 транспортират газ под Балтийско море от Русия до Германия. През септември 2022 г. обаче по тръбопроводите избухнаха експлозии, които доведоха до рязък скок на цените на газа.

Все още не е установено кой е отговорен за експлозията, но нападението беше широко осъдено, включително от НАТО, и се смяташе, че зад него стои Русия.

"Северен поток" AG, консорциум със седалище в Швейцария, е мажоритарна собственост на руската държавна газова компания "Газпром".

Миналия месец "Таймс" съобщи, че Русия е започнала да оценява разходите за ремонт, които са около 500 млн. долара.

През същия месец "Северен поток" AG заведе дело във Върховния съд срещу дъщерното дружество на Lloyd's of London, Lloyd's Insurance Company, и застрахователя на специализирани рискове Arch Insurance, информира БГНЕС.

Швейцарският консорциум е възложил на базираната в Сити адвокатска кантора Herbert Smith Freehills да предяви иск срещу застрахователите за това, че уж не са платили за щетите по тръбопроводите след експлозията.

В документите на страните за уточняване на претенциите се посочва, че приблизителните разходи за ремонт на тръбопроводите на "Северен поток" варират между 1,2 млрд. и 1,35 млрд. евро.

Към момента в съдебния протокол не са представени документите за защита на застрахователите. В него обаче е отбелязано, че страните са възложили на известната застрахователна адвокатска кантора Clyde and Co.

Снимка: БГНЕС