Швеция приключи разследването за взрива на "Северен поток"

Заключението е, че случаят е извън юрисдикцията на Стокхолм

07.02.2024 | 16:43 Редактор: Елеонора Танева
Швеция приключи разследването за взрива на

Шведската прокуратура съобщи, че закрива разследването за взрива на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Предварителните данни са такива, че властите имат "добра представа" за инцидента и няма доказателства, че страната или нейни граждани са замесени в инцидента, извършен в международни води, гласи съобщението.

Предварителното разследване е системно и задълбочено - анализирано е движението на голям брой кораби в региона, направени са огледи на мястото и са проведени разпити на замесени, уточняват още от шведската прокуратура. Заключението е, че случаят е извън юрисдикцията на Стокхолм.

Оттам отбелязват още доброто сътрудничество с разследващите органи в Германия и Дания и отказват да дадат повече подробности относно резултатите от проверките, тъй като разследването в Германия продължава. Шведските власти са предали материал, който може да бъде използван като доказателство от германските им колеги.

Почти година и половина след взривовете, разрушили три от четирите тръби на проекта, има множество спекулации за това какво се е случило и кой е замесен. Сред версиите е, че атентатът е дело на украински граждани, неясно дали с подкрепата на властите в Киев, наели парти яхта от Полша, за да стигнат до мястото на взрива. В Москва пък насочват вниманието към Великобритания и САЩ като отговорни за случая.

Не без основание анализатори пишат, че зад взривовете може да стои и "Газпром", която по този начин избягва арбитражни дела за милиарди заради неизпълнение на ангажименти по доставка към големите си европейски клиенти.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС