Великобритания ще депортира в Руанда всички нелегални мигранти

През 2023 година през Ламанша са преминали около 30 000 души с лодки

23.04.2024 | 15:52 Редактор: Деси Николова
Великобритания ще депортира в Руанда всички нелегални мигранти

Великобритания одобри оспорвания законопроект за депортиране на мигранти в Руанда. Въпреки че Върховният съд в британската държава обяви миналата година, че африканската държава не може да бъде категоризирана като "сигурна страна", в която мигрантите да бъдат връщани, премиерът Риши Сунак очаква първият самолет с мигранти да излети натам до седмици.

Британското правителство иска да депортира в Руанда всички хора, които пристигат на Острова без нужните документи – и то без значение от държавата им на произход. Там те могат да кандидатстват за убежище, а в случай, че то бъде одобрено, ще имат право да останат в Руанда, но без шанс да се върнат във Великобритания обяснява АРД. 

Под призива "Спрете лодките" премиерът Сунак обеща по-рестриктивна политика спрямо мигрантите. През 2023 година през Ламанша са преминали около 30 000 души с лодки. Тази година само до края на март те са 4600, което представлява рекорд.

Правителството твърди, че споразумението с Руанда ще помогне за защитата на границите, но и за сигурността на мигрантите, които предприемат опасния път с лодки. Консервативната партия се надява, че политиката ще ѝ спечели и повече подкрепа на следващите избори. В момента торите изостават значително от Лейбъристката партия в проучванията.

Според оценки на Сметната палата в Лондон правителството ще плати на Руанда до половин милиард паунда. Към тази сума могат да бъдат прибавени и стотици хиляди паунда за всеки приет мигрант. Критиците на тази политика казват, че цената е твърде висока за Великобритания, пише DW.

Макар Върховният съд да обяви еднозначно, че не може да бъде гарантирана справедлива процедура за предоставяне на убежище в Руанда, премиерът Сунак със закон я определи като сигурна трета страна. Според правозащитници президентът на Руанда Пол Кагаме, който е начело на страната от 24 години, управлява с репресии срещу опозицията и заглушава свободата на словото. От ООН съобщават за случаи на екзекуции на хора без съд и присъда, за изтезания и неизяснени смъртни случаи в затворите.

Снимка: БГНЕС