Кипър отново посреща пристигащи по море мигранти

138 сирийци са сирийци, един е от Ливан и двама са от Палестина

13.04.2024 | 10:13 Редактор: Деси Николова
Кипър отново посреща пристигащи по море мигранти

След едноседмично прекъсване на масовия поток Кипър отново посреща пристигащи по море мигранти. Две нови лодки са доплавали на югоизточния бряг на острова късно вечерта в петък, като спасителните операции продължават през нощта, съобщиха от полицията. В същото време продължават и усилията на Никозия да увеличи максимално връщанията на граждани на трети страни в родините им.

"Две нови лодки от Ливан доплаваха на югоизточния бряг на острова късно вечерта в петък", съобщиха от полицията. В същото време продължават усилията на Никозия да увеличи максимално връщанията на граждани на трети страни в родините им.

141 мигранти, от които 138 сирийци, един от Ливан и двама от Палестина, са били на борда на двете лодки. Те са отплавали от Ливан на 11 април.

Новото масово пристигане е първото след проведената в понеделник в Бейрут спешна среща на президента Никос Христодулидис с ливанското ръководство, на която то обеща да засили контрола по управлението на миграционните потоци от Ливан към Кипър.

Нов полет за депортиране на незаконно живеещи в Кипър чужденци бе извършен през тази седмица, съобщиха от вътрешното министерство. Това е четвъртата за тази година съвместна операция на кипърската полиция и Европейската агенция за брегова охрана /Frontex/.

Над 3300 мигранти са върнати обратно в страните им по произход от началото на годината досега, с 1000 души повече от същия период миналата година, информира БНР.

Кипър и Гърция ще кандидатстват съвместно за средства от фонда на новия европейски Пакт за миграцията и убежището, се договориха на среща в петък кипърският вътрешен министър Константинос Йоану и гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Керидис.

Освен това Гърция се присъединява към инициираната от Кипър група от страни-членки по въпроса за преоценка на статута на Сирия.

Снимка: БГНЕС