Делото срещу Тръмп: Не е незаконно да се опитваш да влияеш на изборите?

Това беше чисто и просто изборна измама, твърди един от прокурорите

23.04.2024 | 08:06 Редактор: Тодор Петров
Делото срещу Тръмп: Не е незаконно да се опитваш да влияеш на изборите?

Прокуратурата по делото срещу Доналд Тръмп за парите за мълчание обвини предишния президент в престъпен заговор и прикриване на сексуален скандал преди президентските избори през 2016 г. Обвинението се опитва да "вдигне летвата". Прокурорите направиха опит да квалифицират деянията на Тръмп като "изборна измама", пише BBC.

"Това беше чисто и просто изборна измама", заявява един от прокурорите пред съдебните заседатели по време на встъпителните изявления по време на историческия процес в Ню Йорк.

Излагайки аргументите на защитата, адвокатът на Тръмп посочва, че клиентът му не е извършил никакви престъпления и че не е незаконно да се опитваш да влияеш на изборите: "Той е невинен".

Тръмп е обвинен, че е опитал да прикрие плащане от 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс, преди да спечели надпреварата за Белия дом през 2016 г. Той пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи и отрича да е имал предполагаема сексуална връзка с Даниълс.

Прокурорите твърдят, че това прикриване трябва да се счита за намеса в изборите и представлява второто престъпление, което превръща обвинението за фалшифициране на бизнес документи в по-сериозно престъпление, вместо в по-ниско квалифицирано провинение, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС