С встъпителни речи сложиха начало на наказателното дело срещу Тръмп

Той е обвинен по 34 точки за фалшифициране на бизнес записи от първа степен

22.04.2024 | 20:00 Редактор: Беатрис Младжова
С встъпителни речи сложиха начало на наказателното дело срещу Тръмп

В Ню Йорк започнаха встъпителните изявления в безпрецедентния наказателен процес срещу бившия президент и настоящ фаворит на републиканците за президентската надпревара Доналд Тръмп. 

Съдията по делото Хуан Мърчан заяви, че встъпителните аргументи ще бъдат изнесени от екипа на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг и адвокатите на защитата на Тръмп. 

Доналд Тръмп, който е почти сигурният кандидат на Републиканската партия в предстоящата през ноември надпревара за Белия дом, е обвинен от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг по 34 точки за фалшифициране на бизнес записи от първа степен. 

Обвиненията са свързани с предполагаеми тайни плащания на пари на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс преди президентските избори през 2016 г., за да бъде купено мълчанието ѝ след нейни твърдения за предполагаема афера с Тръмп. Бившият президент вече заяви, че е невинен по всички обвинения, наричайки процеса "политическа чистка". 

Делото срещу Тръмп е единственото по едно от четирите криминални обвинения срещу него, което ще се проведе преди изборите. Но ако бъде признат за виновен, то може да му донесе глоба и ефективна присъда от до 4 години лишаване от свобода, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС