Столтенберг: Забавянето на военната помощ за Украйна имаше последици

Руснаците разполагаха с много повече боеприпаси, каза генералният секретар на НАТО

22.04.2024 | 08:46 Редактор: Толя Стоянова
Столтенберг: Забавянето на военната помощ за Украйна имаше последици

Украинският президент Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро решението на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за отпор срещу руското нашествие. 

"Помощта за войниците на фронта трябва да пристигне колкото е възможно по-бързо, а не след шест месеца. Използваме американската подкрепа, за да приближим справедливия край на войната", заяви Зеленски и припомни събитията от 2021 г., когато американските войски бяха изтеглени от Афганистан и скоро след това страната беше завладяна от талибаните.

"Това е мощна подкрепа за Украйна, мощен сигнал, че Афганистан няма да се повтори".

Още един руски боен кораб беше ударен от украинска ракета в пристанището Севастопол. Междувременно от руското командване обявиха, че войските му са завзели село Богдановка на подстъпите на град Часов Яр. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг военната помощ за Украйна не е дошла прекалено късно.

"Но забавянето ѝ имаше реални последици. Руснаците разполагаха с много повече боеприпаси. А Украйна бе принудена да разпределя своите. Въпреки това, украинците показаха завидни умения в защитата на страната си", заяви той, цитиран от БНР.

Столтенберг не отрече информацията на "Политико", че САЩ обмислят изпращане на още военни съветници в Украйна. Според изданието те ще консултират и подкрепят украинското правителство и военните. Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на сили от НАТО. Подчерта, че съюзниците на Киев от Алианса обаче имат право да помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Колониалната администрация, която да управлява Украйна в полза на корпорациите, откога се нарича " военни съветници"? Сигнализирай за неуместен коментар