Европейски министри обсъждат нова помощ за Украйна и санкции срещу Иран

Дебатите са на фона на одобрената военна помощ от Камарата на представителите

22.04.2024 | 08:04 Редактор: Деси Николова
Европейски министри обсъждат нова помощ за Украйна и санкции срещу Иран

Министрите на външните работи и на отбраната се събират на съвместно заседание в Люксембург, за да обсъдят военната подкрепа за Украйна и евентуални санкции срещу Иран заради нападението срещу Израел.

"Крайно време е да се подкрепи Украйна", заяви дипломатически източник от ЕС и посочи като най-неотложна задача доставките на системите Patriot.

Дебатите са на фона на одобрената военна помощ от Камарата на представителите в събота на стойност близо 61 млрд. долара, което вероятно ще се отрази и на решението на страните членки. Според източника ще се обсъжда и как печалбите от замразените руски активи да се насочат към Украйна, но не е сигурно, че ще се стигне до споразумение по въпроса.

По повод Иран има идея в санкционната рамка за режима на дронове, които персийската страна изнася към Русия, да се включи и производството на ракети.

"Не можем да кажем ще има ли пълно политическо съгласие, но трябва да предотвратим изпращането на балистични ракети от Иран към Русия", казва още той.

Също така министрите ще дебатират възможностите санкционния режим да се разшири и към прокситата на Иран в Близкия изток, информира БНР.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Забелязвате ли, че ЕС не се занимава с нищо друго, освен с поддръжка на войната в Украйна за наша сметка, дженд$$ство и зелена сделка ( деиндустриализация на ЕС под мотото на борба с измененията на климата)? Сигнализирай за неуместен коментар