Ердоган прие лидера на "Хамас": Палестинците да се обединяват срещу Израел

Турция може да се стреми към засилена посредническа роля

20.04.2024 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган прие лидера на

Турският президент Реджеп Ердоган призова палестинците да се обединят на фона на войната на Израел в Газа след продължилите над два часа разговори с ръководителя на "Хамас" Исмаил Хание в Истанбул, съобщиха от кабинета му. Ердоган се опита, но не успя да установи опорна точка като посредник в конфликта в Газа, който разтърси Близкия изток от 7 октомври. Напрежението в региона нараства, докато управляваната от "Хамас" палестинска територия се подготвя за нова израелска офанзива и съобщено израелско нападение срещу Иран.

"Жизненоважно е палестинците да действат с единство в този процес. Най-силният отговор срещу Израел и пътят към победата са в единството и почтеността", каза Ердоган според изявление на турското президентство.

"Хамас", определена като терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, е съперник на фракцията Фатах, която управлява полуавтономната палестинска власт в окупирания Западен бряг. Тъй като растящото напрежение между Иран и Израел подклажда страхове от по-широка регионална война, Ердоган каза, че последните събития не трябва да позволяват на Израел "да спечели позиции и че е важно да се действа по начин, който задържа вниманието върху Газа".

След като Катар заяви, че ще преоцени ролята си на посредник между "Хамас" и Израел, Ердоган изпрати в сряда външния министър Хакан Фидан в Доха като нов знак, че иска роля. "Дори ако остана само аз, Тайип Ердоган, ще продължа, докато Бог ми дава живота, да защитавам палестинската борба и да бъда гласът на потиснатия палестински народ", каза президентът в сряда, когато обяви посещението на Хание.

"Хамас" има офис в Турция от 2011 г., когато Турция помогна за осигуряването на споразумението групировката да освободи израелския войник Гилад Шалит. Ердоган е поддържал връзки с Хание, който му е бил чест посетител. Фидан е бил бивш ръководител на турското разузнаване и страната е предоставила информация и паспорти на служители на "Хамас", включително на Хание, според Синан Сиди, специалист по Турция във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон. Това обаче никога не е потвърдено от турските власти, пояснява БГНЕС.

Ако Катар се оттегли от усилията за посредничество, Турция може да се стреми към засилена посредническа роля заради връзките си с "Хамас". В събота Фидан проведе разговори с гостуващия египетски външен министър Самех Шукри, като и двамата мъже подчертаха необходимостта от доставяне на повече хуманитарна помощ за опустошената Газа, където е надвиснала заплахата от глад. Турция е един от основните партньори на Газа в хуманитарната помощ, тя е изпратила 45 000 тона провизии и лекарства в региона.

Израел заяви, че подготвя офанзива срещу град Рафах в Газа, а докладваната израелска атака срещу иранската провинция Исфахан, след пряката атака на Иран срещу Израел, само помрачи надеждите за мирен пробив.

Но Ердоган може да очаква само "много ограничена" роля поради откритото си осъждане на Израел и действията му в Газа, според Сиди. Миналата година турският лидер оприличи тактиката на израелския премиер Бенямин Нетаняху с тази на нацисткия лидер Адолф Хитлер и нарече Израел „терористична държава“ заради офанзивата му срещу "Хамас" след атаките на групировката срещу Израел на 7 октомври.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
бабаяга
преди 1 седмица
Този се скатава с "посредничество". Лъжците са богохулци! Подкрепа и спонсорство, срещу посрредничество?! Сигнализирай за неуместен коментар