България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Чуков: С ответния удар Израел по-скоро слага точка на конфликта с Иран

И двете страни опитват да уталожат страстите сред обществата си, смята арабистът

19.04.2024 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

Израел нанесе ответен удар на Иран, след като през уикенда за първи път Техеран изстреля над 300 дронове и ракети по Израел.

Арабистът проф. Владимир Чуков е на мнение, че така по-скоро се слага точка на конфликта. 

"Имаше ескалация в първите часове. От иранска страна се даваха данни, че става въпрос за атака на военното летище Исфахан, откъдето са излетели дроновете срещу Израел. Впоследствие се оказа, че няма нападения срещу Иран от околни страни. Цели се да се внуши на иранското общество, че не е имало атаки с ракети и дронове, които да са изстреляни от израелска страна. Все пак тази хипотеза остава", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков отбеляза, че от Израел няма официална позиция, докато Външното министерство на Иран е помолило посолствата на Израел да не коментират случилото се сутринта. Близки до правителството казват, че това е израелски удар. 

"Идеята е да се убедят израелците, че Израел е направил необходимото и да се уталожат страстите. От една седмица два пъти е бил отлаган този удар, технически не е имало готовност в Израел. В Брюксел ясно беше казано, че ще засилят санкциите срещу Иран, но не искат нанасянето на удари срещу Иран. За сметка на това Иран ще бъде изолиран", каза още арабистът в ефира на "България сутрин".

Проф. Чуков обърна внимание, че в Израел е имало е настроения веднага да бъде организиран ответен удар, но разговор с Джо Байдън е сложил точка на тези настроения. По думите му Израел и Иран нямат интерес от директен сблъсък и най-вероятно войната ще продължи индиректно.

Генералният секретар на ООН предупреди, че ситуацията в Близкия изток в момента се намира на максимална опасност.

"Това означава, че не е много ясно дали някой, който има в ръцете си способности да натисне ядрено копче, би могъл да го направи. Топката е прехвърлена в полето на Иран. Те нямат повод да отвръщат след този силно ограничен удар. Израел има много по-сериозни технически възможности и агентура в самия Иран", подчерта проф. Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.