Атакуваха АЕЦ Запорожие, жертва и ранени в Днепропетровска област

В Днепър горя пететажна сграда

19.04.2024 | 09:30 Редактор: Толя Стоянова
Атакуваха АЕЦ Запорожие, жертва и ранени в Днепропетровска област

Една жена беше убита, а най-малко шестима са били ранени при руски удари по украинската Днепропетровска област сутринта, съобщи областният управител Серхий Лисак в приложението Telegram.

"В Днепър гори пететажна сграда. Тя е частично разрушена. Възможно е да има хора под развалините", съобщи той.

Ядреният надзорен орган на ООН Международната агенция по атомна енергия, заяви вчера, че служители на украинската Запорожка АЕЦ, контролирана от Русия, са съобщили за нов опит за нападение с дрон срещу центъра за обучение на обекта, по-малко от две седмици след други подобни инциденти, предаде Ройтерс.

Назначени от Русия служители в тази АЕЦ, която е най-голямото ядрено съоръжение в Европа, казаха, че Украйна стои зад последния инцидент. Руските сили окупираха Запорожката АЕЦ през първите седмици след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. оттогава Москва и Киев многократно си разменят обвинения за нападение над обекта.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси предупреди, че нападенията и предизвиканите от тях инциденти в тази АЕЦ са "безразсъдни" и могат да предизвикат голяма ядрена злополука. Гроси каза, че последният инцидент не е причинил щети или наранявания. Наблюдателите на МААЕ, разположени в електроцентралата, са чули експлозия по същото време, когато назначеният от Русия екип съобщи за опит за атака с украински дрон, пише БТА.

"Ако се потвърди, това би било изключително тревожно развитие", каза Гроси. "Който и да стои зад тези инциденти, изглежда пренебрегва многократните призиви на международната общност за максимална военна сдържаност за предотвратяване на много реалната заплаха от сериозна ядрена авария", добави той.

Снимка: БГНЕС