САЩ спряха пълноправното членство на Палестина в ООН

Махмуд Абас осъди ветото на САЩ като "несправедливо, неетично и неоправдано"

19.04.2024 | 08:52 Редактор: Вяра Димова
САЩ спряха пълноправното членство на Палестина в ООН

САЩ не позволиха на ООН да признае палестинска държава, като наложиха вето в Съвета за сигурност, отказвайки на палестинците пълноправно членство в световната организация, предава "Ройтерс".

Те наложиха вето на проекторезолюция, която препоръчваше на 193-членното Общо събрание на ООН "Палестина да бъде приета като член" на ООН. Великобритания и Швейцария се въздържаха, а останалите 12 страни членки на съвета бяха "за".

"САЩ продължават силно да подкрепят решение с две държави. Този вот не отразява противопоставяне на палестинска държава, а е признание, че тя ще дойде само чрез преки преговори между страните", заяви заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд на заседанието на съвета.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди ветото на САЩ в изявление като "несправедливо, неетично и неоправдано".

Палестинският посланик в ООН Рияд Мансур, който на моменти беше емоционален, каза пред съвета след гласуването: "Фактът, че тази резолюция не мина, няма да разбие волята ни и няма да съкруши решителността ни. Няма да спрем усилията си".

Израелският външен министър Израел Кац изрази задоволство от ветото на САЩ. Обръщайки се към 12-те членки на Съвета, които гласуваха в подкрепа на проекторезолюцията, постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан заяви: "Това е много тъжно, защото вашият глас само ще засили още повече палестинското отхвърляне и ще направи мира почти невъзможен".

В момента палестинците имат статут на наблюдател в ООН, фактическо признаване на държава, което беше предоставено от Общото събрание на ООН през 2012 г. Но кандидатура за пълноправно членство трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност, а после и от поне две трети от Общото събрание.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС