Блинкен: В Израел ще има сигурност, когато има път за създаване на палестинска държава

Страданието разбива сърцето ми, каза държавният секретар на САЩ

17.01.2024 | 15:47 Редактор: Толя Стоянова
Блинкен: В Израел ще има сигурност, когато има път за създаване на палестинска държава

"Израел няма да получи истинска сигурност, докато няма път към създаването на палестинска държава", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на срещата на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, предадоха световните агенции.

"Това, което е необходимо за разрешаване на ситуацията, е палестинска държава с правителствена структура, която дава на хората това, което искат, и работи с Израел, за да бъде ефективна. Страданието разбива сърцето ми. Ако Израел бъде приобщен към Близкия изток, регионът може да се обедини, за да изключи Иран и неговите съюзници като йеменските хути", подчерта Блинкен, цитиран от АП.

Той заяви, че това, което в момента е различно, е подходът на лидерите на арабския и мюсюлманския свят относно интегрирането на Израел в региона. Блинкен добави, че усеща "особен стремеж към бързане", защото "в момента в много отношения се намираме в разгара на една човешка трагедия в Близкия изток - както за израелците, така и за палестинците", предаде БТА.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че Вашингтон никога не е бил изправен пред повече предизвикателства - от войните в Украйна и Газа до въпроса за Тайван. Блинкен изрази съмнения във възможността за прекратяване на огъня в Украйна, като посочи, че близо две години след началото на инвазията си Русия не е показала никаква склонност да преговаря добросъвестно, отбеляза Франс прес.

Снимка: БГНЕС