Вицеадмирал от НАТО: Атомните подводници на Русия заплашват Запада, има риск

"Ние трябва да бъдем защитени", каза Дидие Малтер

17.04.2024 | 22:12 Редактор: Искра Ангелова
Вицеадмирал от НАТО: Атомните подводници на Русия заплашват Запада, има риск

Заместник-командващият на НАТО вицеадмирал Дидие Малтер заяви, че важни западни дълбоководни кабели и тръбопроводи са застрашени.

"Това е въпрос на сигурност за почти 1 милиард граждани на НАТО. Ние трябва да бъдем защитени и добре осигурени с нашата жизненоважна подводна инфраструктура", подчерта той в интервю за The Guardian.

През последните няколко години съюзниците от НАТО откриха няколко случая на подозрителна дейност около подводната инфраструктура. Според командира руснаците "са разработили много средства за хибридна война под вода, за да подкопаят европейската икономика, чрез кабели, интернет кабели, тръбопроводи". Малтер отбеляза, че някои от руските атомни подводници са били построени за целите на хибридна война, като руската подводница, която се запали преди няколко години. Той изрази такова безпокойство поради нарастващото напрежение между членовете на Алианса.

"Цялата ни икономика е под водата и е изложена на риск", предупреди той.

Business Insider припомня, че миналия месец Москва заяви, че Русия планира да увеличи броя на войските, които наблюдават границите на страните членки на НАТО. Така Руската федерация зае позиция, подобна на тази от времето на Студената война.

Ето защо, поради напрежението, страните от НАТО сканират водите с голяма интензивност, използвайки сензори, сателити, различни подводници и други инструменти, за да идентифицират виновниците и да защитят подводните мрежи. Според Малтер тези подводни мрежи са много уязвими за атака.

"Повече от 90% от интернет е под вода. Всички наши връзки между САЩ, Канада и Европа са под вода, така че има много уязвимости", казва той, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС